Veel gestelde vragen

Wat is het HairDX genetisch onderzoek?

Het HairDX genetisch onderzoek is een onderzoek om haarverlies te voorspellen bij erfelijke haaruitval (Alopcia Androgenetica).

Het doel van het HairDX genetisch onderzoek is om vast te stellen welke mensen last krijgen van erfelijke haaruitval, voor de aanvang van de symptonen, zodat de diagnose in een eerder (preklinisch) stadium kan worden gesteld. De behandeling kan dan van start gaan op het moment dat tussenkomst een grotere waarschijnlijkheid heeft tot succes.

Waarom zal ik het HairDX onderzoek laten doen?

De tegenwoordige diagnose van haarverlies wordt gebaseerd op de optische observatie van haarverlies. Wanneer het haarverlies zichtbaar is heeft u waarschijnlijk al 50% van het haar verloren in dat gebied van uw hoofd.

Omdat de enige, door de FDA goedgekeurde, medicijnen in de strijd tegen haar-verlies Minoxidil, Finasteride zijn en als middel de LLL (Low level laser Therapie of Hairmaxlaserkam). Deze medicijnen werken het meest effectief om uw haarverlies te stabiliseren en niet om hernieuwde haargroei te geven.

Derhalve: des te eerder de erfelijke haaruitval is te voorspellen, des de groter de kans om je haar te behouden.

Het HairDX genetische onderzoek voor erfelijke haaruitval helpt uw arts om uw risico op haarverlies vast te stellen en kan u de kans bieden op een vroege medische tussenkomst, voordat de tekenen van haarverlies zichtbaar zijn, en uw haar te behouden.

Voor wie is het HairDX onderzoek geschikt?

Het HairDX genetisch onderzoek voor erfelijke haaruitval is het meest geschikt voor mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder, die zich zorgen maken over haarverlies. Het is ook nuttig voor mannen en vrouwen zonder haarverlies, maar die familieleden hebben die aan haarverlies lijden. Familiaire erfelijkheid is moeilijk te voorspellen door alleen te observeren.

Hoe wordt het HairDX onderzoek uitgevoerd?

Het HairDX genetisch onderzoek is alleen verkrijgbaar bij gekwalificeerde artsen. Uw genetisch monster wordt gedaan door een wanguitstrijkje en wordt verstuurd voor analyse naar het HairDX laboratorium. Wanneer de genetische analyse klaar is worden uw test resultaten naar uw arts gestuurd.

Wat betekenen de resultaten voor vrouwen?

Het HairDX genetisch onderzoek voor vrouwelijke kaalheid geeft vrouwen een score, genaamd de CAG herhalingsscore. Een lagere CAG test score gaat samen met een hoger risico voor aanzienlijk haarverlies (Ludwig II of III schaal). Een hogere test score gaat samen met een lager risico voor haarverlies.

Vrouwen met een lagere CAG testscore moeten het advies krijgen dat zij een hoger risico hebben op haarverlies (Ludwig II of III schaal). Volgens wetenschappers is het percentage van de vrouwelijke bevolking met een CAG testscore van 15 of minder, die NIET lijden aan een Ludwig II of III schaal haarverlies, is slechts 2,3%. Deze vrouwen zouden een dokter kunnen raadplegen die gespecialiseerd is in haar transplantatie om een plan te ontwikkelen om het vroege haarverlies te monitoren en te behandelen. Bijvoorbeeld: deze vrouwen zijn goede kandidaten voor Minoxidil eventueel gecombineerd met de Low Level Laser Therapie, speciaal wanneer de behandeling vroeg gestart is.

Daarentegen: vrouwen die een hogere CAG testscore hebben, kunnen er van verzekerd zijn dat zij een lager risico lopen voor aanzienlijk haarverlies. Dit vermijdt dat men (zich) onnodig zorgen of kosten maakt voor prematuur haarverlies.

Wat betekenen de resultaten voor mannen?

Het HairDX genetisch onderzoek voor mannelijk haarverlies geeft informatie over de aanwezigheid van een specifieke variant in de androgeen ontvangende gen (AR) die gevonden is op de X-chromosoom. De AR gen variant veroorzaak veranderingen in de haarfollikel op dihydrotestosteron, wat leidt tot veranderingen in de haargroei cyclus.

Wat betekenen de resultaten voor mannen?

Het HairDX genetisch onderzoek voor mannelijk haarverlies geeft informatie over de aanwezigheid van een specifieke variant in de androgeen ontvangende gen (AR) die gevonden is op de X-chromosoom. De AR gen variant veroorzaakt veranderingen van de haarfollikel op dihydrotestosteron, wat leidt tot veranderingen in de haargroei cyclus.

Mannen die positief worden bevonden voor de AR gen variant, moeten het advies krijgen dat zij een hoog risico lopen om mannelijke kaalheid te ontwikkelen. Deze mannen zouden een arts kunnen raadplegen die gespecialiseerd is in haartransplantatie om een plan te ontwikkelen om het vroege haarverlies te monitoren en te behandelen. Bijvoorbeeld: deze mannen zijn goede kandidaten voor Finasteride (Propecia) en speciaal wanneer er vroeg met de behandeling wordt gestart.

Daarentegen kunnen mannen die negatief zijn voor deze AR gen variant er verzekerd van zijn dat zij een laag risico hebben om mannelijke kaalheid te ontwikkelen. Dit voorkomt onnodig zorgen en kosten maken over haarverlies.

Hoe zit het met de veiligheid en geheimhouden?

Er zijn geen risico’s bekend die in verband staan met het gebruik van de HairDX genetische test. Het onderzoek wordt gedaan in een CLIA gecertificeerd laboratorium met een uitstekende kwaliteitsgarantie. Patiënten kunnen ervan verzekerd zijn dat de onderzoeksresultaten strikt vertrouwelijk worden afgegeven aan hun arts.