Voorspelling van de reactie op Finasteride

De androgene ontvangst gen is geïdentificeerd als de grootste beslissende factor van Alopecia Androgenetica (AGA) of erfelijke haaruitval.  Bepaalde varianten van de nucleaire volgorde op de androgene ontvangst gen, bekend als CAG herhaling, blijken de androgene gevoeligheid bij mannen te beperken. Lage aantallen van CAG herhalingen zijn geassocieerd met verhoogde androgene gevoeligheid. Deze gevoeligheid en de daarbij behorend gen type zijn geassocieerd met tienduizenden fysiologische effecten. Meer speciaal met haarverlies. In 2 onafhankelijke studies in twee grote groepen in Japan is aangetoond, dat een lager aantal CAG herhalingen ook invloed hebben op de reactie van patiënten op medische therapieën voor AGA.

Het meest voorgeschreven medicijn vandaag de dag, Finasteride, werkt doordat het de productie blokkeert van het androgeen genaamd DHT (Dihydrotestosteron) het hormoon wat verantwoordelijk is voor haarverlies bij Alopecia Androgenetica.

Al vele jaren is deze Finasteride therapie, waarbij het 5-alpha reductase enzym (de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) blokkeert, een steunpilaar in de behandeling van AGA. Deze behandeling is een effectieve manier om haarverlies te stabiliseren (85%) en in sommige gevallen het haar sterker maakt en hergroei geeft van uitgevallen haren (66%).  Andere medicijnen uit dezelfde range van medicijnen, zoals dutasteride, zijn hiervoor ook gebruikt. Desalniettemin is er een bijwerking bij dit product, alhoewel maar 3% bij Finasteride, dat resulteert in verschillende types van seksuele disfuncties en ook andere tamelijk zeldzame effecten zoals gevoeligheid en vergroting van borsten (gynecomastia). Ondanks dit kleine percentage van patiënten waar dit zich bij voordoet, schrikt deze dreiging van bijwerking veel patiënten af om deze medische behandeling door te zetten omdat zij onzeker zijn van het feit dat het risico gerechtvaardigd wordt door het voordeel.

Maar ook, er zijn patiënten met bestaande gradaties van haaruitval die een meer indringende therapie zoeken zoals haartransplantatie. Zij worden echter vaak door haartransplantatie artsen en huidartsen afgeraden om zo’n behandeling te doen, wanneer zij geen of een beperkte andere medische therapie hebben gevolgd. Het rationele hiervan is dat met voldoende tijd de medische therapie het haarverlies omgekeerd kan worden en een chirurgische ingreep voorkomen kan worden. Het haar groeit in cycli daardoor duurt het in de meeste gevallen 3 maanden voordat men kan zien of de medicijnen het haaruitval vermindert en 6 maanden om het effect te zien wat het heeft op zichtbare hergroei.

Patiënten waarbij het gentype waarschijnlijk niet op de kenmerkende responders zal reageren wachten dan maanden gefrustreerd af of het medicijn voor hen werkt. Al die tijd dat zij wachten verliezen ze meer haar en wordt het haarverlies meer zichtbaar voor henzelf en voor hun omgeving. Ondanks het hoge aantal reacties op deze medische therapie bestaat het verlangen bij artsen en patiënten om meer nauwkeurig te voorspellen wie zal reageren. Het is dan voor de artsen als patiënten te bepalen of het de tijd, kosten en risico waard zijn voor deze medische therapie.

Genetische opeenvolging van het androgene ontvangst gen biedt een nieuwe aanpak om artsen en patiënten te helpen om te bepalen hoe de patiënt zijn reactie is op androgene gevoeligheid en de graad van de reactie  op de medicijnen zoals Finasteride (Propecia en Proscar). Deze medicijnen geven een blokkade aan de productie van het krachtige androgeen bekend als DHT.

Het nieuwe HairDX (RxR) genetisch onderzoek is ontwikkeld om te bepalen hoeveel CAG herhalingen op de patiënt zijn androgene ontvangst gen zijn en biedt daarbij een middel om de medische therapie te bepalen zodat artsen en patiënten een effectief besluit kunnen nemen betreffende tijd en goed en hoe het haarverlies in AGA van de patiënt te benaderen.